Funkcinis vidurių užkietėjimas

Ligos aprašymas
Dietos
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Vidurių užkietėjimas – tai sutrikęs tuštinimasis, kuomet dėl įvairių priežasčių išmatų pasišalinimas tampa retas, sunkus, kartais net skausmingas. Vidurių užkietėjimas dar vadinamas obstipacija. Kai ši būklė trunka ilgą laiką, žarnynas niekad normaliai neišsivalo. Funkcinis vidurių užkietėjimas – tai tuštinimosi sutrikimas, atsiradęs ne dėl organinių pakitimų (nerandama kitų ligų, pvz., naviko, žarnyno divertikulo, Parkinsono ligos ir kitų patologijų).

Įvairių šaltinių teigimu, su obstipacijomis susiduria apie 20% žmonių. Funkcinis vidurių užkietėjimas yra pakankamai dažnas, su juo dažniau susiduria vaikai ir pagyvenę asmenys.

 

Ligos priežastis

Funkcinio vidurių užkietėjimo priežastys gali būti šios:

Netaisyklinga mityba (vartojama mažai skysčių, taip pat maisto produktų, savo sudėtyje turinčių daug skaidulinių medžiagų);
Mažas fizinis aktyvumas;
Netaisyklingi tuštinimosi įpročiai (noras tuštintis sulaikomas kai tam yra „netinkamas laikas“. Šie įpročiai formuojasi dar vaikystė, kuomet vaikas, nenorėdamas palikti mėgiamo žaidimo, sąmoningai neina į tualetą);
Psichologiniai faktoriai.

 

Simptomai

Vidurių užkietėjimas nustatomas, kai per pastaruosius metus bent 12 savaičių pacientą vargino šie klinikiniai simptomai:

Retas tuštinimasis (mažiau nei 3 kartai per savaitę; kriterijų reikėtų įvardinti individualiai, kai kuriems žmonėms tai gali būti normalu), stanginimasis tuštinantis, ne visiško pasituštinimo jausmas.

 

Diagnostika

Nustatyti funkcinį vidurių užkietėjimą nėra paprasta. Visų pirma reikėtų atmesti visas organines obstipacijos priežastis (ligas, kurių metu gali atsirasti vidurių užkietėjimas). Tam atliekami kraujo, šlapimo, išmatų tyrimai, instrumentiniai tyrimai, kurių metu įvertinamas storasis žarnynas ir aplinkiniai audiniai. Kartais net prireikia biopsijos su histologiniu ištyrimu (žarnyno audinio gabalėlio mikroskopinis ištyrimas).

 

Gydymas

Funkcinio vidurių užkietėjimo gydymui patariama:

Valgyti maisto produktus, savo sudėtyje turinčius skaidulinių medžiagų: riešutų, grūdinių produktų, ankštinių daržovių, vaisių ir kt.
Gerti kuo daugiau skysčių (~2 l per dieną);
Sportuoti, stiprinti pilvo preso raumenis;
Formuoti tinkamus tuštinimosi įpročius.

Tik tuomet, kai laikantis šių rekomendacijų, liga išlieka, funkciniam vidurių užkietėjimui siūloma vartoti medikamentus, kuriuos paskiria gydytojas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai
žarnynas

Rašyti komentarą