Fotoalerginis dermatitas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Fotoalerginis dermatitas – tai alerginio kontaktinio dermatito forma. Alerginė reakcija kyla, kai alergenas (medžiaga, esanti ant odos) yra apšviečiamas saulės spinduliais.

 

Ligos priežastys

Daugelis vaistinių preparatų (tepamų) gali sąlygoti fotoalerginį dermatitą:

Psoralenai;
Heksachlorofenas;
Tetraciklinai;
Benzoilperoksidas;
Retinoidai;
Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo;
Fluorchinolonai;
Kiti.

 

Simptomai

Saulės spinduliams apšvietus odos vietą, pateptą fotosensibilizuojančia medžiaga, gali atsirasti patinęs, paraudęs, niežtintis ar deginimo jausmą sukeliantis bėrimas. Gali atsirasti mažų pūslelių, odos lupimasis.

 

Diagnostika

Fotoalerginis dermatitas diagnozuojamas remiantis klinikiniais simptomais ir žinojimu, kad oda buvo patepta fotosensibilizaciją sąlygojančia medžiaga.

 

Gydymas

Specifinio gydymo nėra. Reikia saugotis saulės spindulių – dengti vaistais išteptą odos plotą saulės spinduliams nelaidžiais drabužiais. Taip pat, tokius tepalus ar kremus geriau teptis nakčiai arba pasitepus neiti į lauką. Atsiradus bėrimui ir labai smarkiai niežtint, galima naudoti vaistus nuo alergijos (antihistamininius, pvz., tavegilis).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
medžiaga

Rašyti komentarą