Fibrozinė displazija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai gerybinė kaulų čiulpų fibrozinė kaulo destrukcija (ardymas), galinti paliesti vieną ar kelis ilguosius (šlaunikaulį, blauzdikaulį) bei plokščiuosius (veido kaukolėje) kaulus. Ši displazija aptinkama gana dažnai vaikams ir jauno amžiaus asmenims.

 

Simptomai

Simptomai neryškūs, besimptomiai dariniai dažniausiai aptinkami atsitiktinai, atliekant traumuotos vietos rentgenologinį tyrimą. Kartais kaului išplonėjant, įvyksta patologinis kaulo lūžis. Kai kaulo destrukcija išplitusi, sergantysis gali jausti neintensyvų skausmą.

 

Diagnostika

Atliekama rentgenograma (priekinė ir šoninė), matomas ertminis darinys su lygiais ryškiais kauliniais sklerozuotais kraštais. Ertmėje gali būti kaulinių pertvarų. Detalesniam ištyrimui prireikia kompiuterinės tomografijos tyrimo – galima matyti lygias darinio sienas ir pertvaras. Magnetinio rezonanso tyrimas padeda pamatyti ertmės užpildymą fibroziniu audiniu. Histologinis tyrimas padeda galutinai diagnozuoti ligą.

 

Gydymas

Chirurginis gydymas neindikuotinas, ligos prognozė paprastai būna gera, retai malignizuojasi (supiktybėja). Sergantysis stebimas. Esant patologiniams lūžiams, gydomi jie.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
displazija
simptomai

Komentarai

2022-05-17 | Evelina
Gitana, Esu lietuve gyvenanti Belgijoje. Deja, proceso sustabdyti negali niekas, - kad ir kaip tai bebutu gaila ir skaudu. Ir tikrai, kartais gali atrodyti na negi siuolaikine medicina negali nieko padaryti.. Bet visgi negali. Ka galeciau patarti is savo parties, tiesiog pasitikekike ka sako daktarai ir grieztai laikykikes ju rekomendaciju. Tikrai. Tai labai svarbu. Ir jusu mergaitej viskas bus gerai :) Stiprybes ir laikytes kiek imanoma pozityviai. Galite bet kada parasyti man i email , mielai pasidalinsiu savo patirtimi
2018-01-10 | Birute
Sveiki, teiravotes pries du metus, tai speju, kad visa informacija jau turite. As irgi turiu sia "dovanele". esu jau suaugusi, augli pastebejome, kai buvau paaugle. Kadangi medicina nebuvo dar tiek pazengusi, tai tevai atsisake bet kokiu pasiulymo operuoti (bijojo, kad operacijos metu nepazeistu smegenu ar kitu svarbiu galvoje esanciu tasku). Mano atveju, liga buvo tik stebima. Jei noretumete pakalbeti-parasykite.
2015-04-30 | Gitana
Mergaitei 13metu.fibrozine displazija nustatyta kaukoles srity.pakauskauly bei kaukoles viduje.gal kas zinote kokiu gydymo metodu sustabdyti si procesa???gal kas turite informacijos apie sios ligos galimybes uzsieny!!!labai busime dekingi.teveliai

Rašyti komentarą