Egzogeninis alerginis alveolitas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija
Kvėpavimo sistemą sudaro kvėpavimo takai ir plaučiai. Skiriami viršutiniai ir apatiniai kvėpavimo takai. Apatinius kvėpavimo takus sudaro trachėja ir bronchai. Bronchai keletą kartų šakojasi ir pereina į bronchioles (labai smulkūs bronchai), kurios daug kartų išsišakoja vis labiau smulkėdamos ir galiausiai pereina į alveoles.

 

Ligos aprašymas
Egzogeninis alerginis alveolitas (liga, dažnai vadinama tiesiog „fermerio plautis“) – tai ūminis ar lėtinis plaučių susirgimas, atsirandantis dėl įkvepiamų organinių dulkių.
Sergamumas šia liga priklauso nuo daugelio veiksnių, pavyzdžiui, klimato, žemdirbystės sritimi besiverčiančių žmonių skaičiaus tam tikroje šalyje. Šis susirgimas pasitaiko maždaug 3 iš 10 000 kaimo gyventojų.

 

Ligos priežastis
Liga atsiranda dėl to, jog į tam tikras organines dulkes ar aerozolius organizmas ima reaguoti per stipriai (t.y., šios medžiagos pradeda veikti kaip alergenai). Ligą gali sukelti įvairūs grybelių, bakterijų sporų, augalinių baltymų, fermentų aerozoliai ar dulkės.

 

Rizikos faktoriai
Pagrindinis rizikos faktorius: darbas žemės ūkyje (gyvulių, paukščių auginimas, augalininkystė). Kartais šia liga serga žmonės, kurių namuose įrengtos oro kondicionavimo sistemos.

 

Simptomai
Klinika gali pasireikšti ūmiai. Būdinga:
Karščiavimas;
Galvos skausmas;
Kosulys.
Lėtiniais ligos atvejais žmogus kosi, skrepliuoja, gali jausti dusulį.

 

Diagnostika
Diagnostikoje labai svarbu išsiaiškinti, ar žmogus kontaktuoja su galimai kvėpavimo takus dirginančiomis medžiagomis. Atliekami kraujo tyrimai, nustatomas antikūnų prieš tam tikras medžiagas buvimas. Instrumentiniai tyrimai (krūtinės ląstos rentgenograma, bronchoskopija) atliekami siekiant atskirti alerginį alveolitą nuo kitų susirgimų.

 

Gydymas
Svarbiausia nutraukti sąveiką su ligą sukėlusiomis medžiagomis. Iš vaistų skiriami gliukokortikosteroidai. Šios ligos prognozė dažniausiai gera.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos

Rašyti komentarą