Diuringo pūslelinis dermatitas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Diuringo pūslelinis dermatitas – tai lėtinė, atsikartojanti, stiprų niežėjimą sukelianti, įvairiais bėrimais ir pūslelėmis pasireiškianti odos liga. Tai autoimuninis suitrikimas, susijęs su padidėjusiu jautrumu glutenui.

Liga pavadinta ją pirmą kartą (1884m.) aprašiusio daktaro vardu (Dr. Louis Duhring).

 

Ligos priežastys

Padidėjęs jautrumas gliutenui;
Celiakija (dėl padidėjusio jautrumo gliutenui sutrikusi žarnyno funkcija);
Imunoglobulino A (IgA) autoantikūnų sankaupos odoje;
Padidėjęs jautrumas jodui ir kitiems halogenams (t.y. bromui, fluorui, chlorui).

 

Simptomai

Pagrindinis ligos požymis – raudonos spalvos dėmelės ir pūslelės. Retai susidaros pūslės. Pūslelės būna nedidelės (iki 2 mm), greit pratrūksta (savaime ar kasantis). Pratrūkusių pūslelių vietoje atsiranda erozijos, šašeliai. Bėrimai būna susigrupavę, o tos grupelės išplitusios. Dažniausiai beria simetriškai alkūnių, kelių, sėdmenų ir pečių srityse. Retai pažeidžiama veido, galvos plaukuotosios srities oda. Gali išberti burnos ar lytinių organų gleivinę. Nykstant bėrimui, gali likti odos pigmentacijos padidėjimas ar net randeliai. Labai svarbus ligos požymis yra stiprus niežulys. Bėrimų vietoje gali būti jaučiamas deginimas ar net skausmas. Sergantys Diuringo pūsleliniu bėrimu 20 – 30% atvejų viduriuoja.

 

Diagnostika

Diuringo pūslelinis dermatitas diagnozuojamas remiantis klinikiniais simptomais. Diagnozei patikslinti atliekama odos biopsija. Taip pat atliekamas imunologinis odos ištyrimas imunofluorescencijos būdu: paimtas odos gabalėlis dažomas spacialiais imunofluorescenciniais dažais ir stebimas IgA susikaupimas.

 

Gydymas

Svarbiausia laikytis dietos: vartoti maisto produktus, kurių sudėtyje nėra gliuteno. Tai reiškia, kad reikia atsisakyti avižų, miežių, rugių, kviečių, kukurūzų, jų produktų.  Taip pat vegti jodo, bromo preparatų.

Diuringo pūslelinis bėrimas gydomas medikamentais, tokiais kaip dapsono tabletės, sulfopiridino tabletės.  Mažiau efektyvus ir rečiau taikomas gydymas kolchicinu, ciklosporinu, azatioprinu ar prednizolonu. Žinoma, kad ultravioletiniai spinduliai (pvz., saikingas kaitinimasis saulėje) palengvina kai kuriuos simptomus. Niežuliui mažinti gali būti skiriami priešalerginiai preparatai. Papildomai galima vartoti arskorbo rūgšties ir folo rūgšties.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
padidėjęs
tabletės

Rašyti komentarą