Disfunkcinis kraujavimas (juvenylinis)

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai nenormalūs necikliški kraujavimai iš gimdos, kai nėra struktūrinių gimdos funkcinio audinio (endometriumo) patologinių pakitimų ir su nėštumu susijusių būklių. Jie pasireiškia jauname amžiuje mergaitėms tik prasidėjus mėnesinėms. Priežastys atsirasti nenormaliam acikliniam kraujavimui yra laikomi hormoniniai menstruacinio ciklo reguliavimo sutrikimai.

1.  Jaunoms mergaitėms atsiradus pirmoms mėnesinėms kraujavimo sutrikimas būna dėl anovuliacinio ciklo, kai ilgai veikia estrogenai, nesant progesterono arba dėl per mažo estrogenų kiekio gaminimo – taip yra dėl nevisiškai susiformavusio neuroendokrininės sistemos, kurios darbas yra iš smegenų perduoti informaciją endokrininei sistemai, o ši sukelia hormonų, atsakingų už ciklo reguliavimą, išsiskyrimą. Rizikos asmenys tarp paauglių:

a) paauglės 3-5 metų bėgyje po pirmųjų mėnesinių atsiradimo;

b) pacientės su valgymo sutrikimais kaip anoreksija, bulimija;

c) nutukimas;

d) sportininkės;

e) patiriančios psichologinio streso paauglės.

 

Simptomai

Kai kiaušidės gamina per mažai estrogenų – mėnesinių ciklas užsitęsia ir būna negausus ilgalaikis kraujavimas, mergina (15-18m) būna vaikiškos išvaizdos, su nepilnai išsivysčiusiais lytiniais požymiais.

Kai pasireiškia didelis estrogenų gaminimas – gimdos gleivinė išveša, užsitęsus mėnesinių ciklui, prasideda gausūs ir ilgi kraujavimai.

Taip pat atsiranda mažakraujystė, kuris simptomai: mieguistumas arba nemiga, padidėjęs nuovargis, silpnumas, nervingumas, sutrikęs dėmesys, sunkumai moksluose.

 

Diagnostika

Diagnostika grindžiama simptomais, apžiūra, ginekologiniu ištyrimu, kraujo ir hormoniniais tyrimais. Ginekologinio ištyrimo metu nerandama jokios patologijos, kuri galėtų įtakoti kraujavimo sutrikimą. Aptinkama echoskopu arba išvešėjusi gimdos gleivinė, arba suplonėjusi. Kraujo tyrimai svarbūs kraujo krešumo ir mažakraujystės įvertinimui. Hormoniniai tyrimai (prolaktino, tirotropinių hormonų) svarbūs atmesti kitas endokrinines ligas. Lytinių hormonų tyrimas atliekamas, norint atrasti, ar nėra kitos ginekologinės ligos ir įvertinti ciklo pobūdį.

 

Gydymas

Gydymas parenkamas, atsižvelgiant į kraujavimo pobūdį – ar reikia jį stabdyti, ar sukelti. Bet kokiu atveju skiriami estrogenai ir progesteronas, tik jų vartojimo pobūdis ir dozės skiriasi. Jei medikamentai nepadeda – sprendžiama dėl gimdos gleivinės išgramdymo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
diagnostika
gydymas
kraujavimas

Rašyti komentarą