Dilatacinė kardiomiopatija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Kardiomiopatija – tai neaiškios kilmės širdies raumens liga, pasireiškianti širdies funkcijos sutrikimu. Pagrindinės kardiomiopatijų rūšys: dilatacinė, hipertrofinė ir restrikcinė. Dilatacinės kardiomiopatijos metu dažniausiai pažeidžiama svarbiausia širdies kamera – kairysis skilvelis. Jis padidėja, išsiplečia ir širdis nebesugeba išstumti kraujo į organizmą su tokia pačia jėga kaip nesant ligos.

Iš visų kardiomiopatijų dilatacinė pasireiškia dažniausiai. Sergamumas šia liga maždaug 20 atvejų 100 000 gyventojų.

 

Rizikos faktoriai

Tiksli ligos atsiradimo priežastis nėra žinoma. Pasitaiko šeiminių šios ligos atvejų, kas rodo, jog genetiniai veiksniai yra susiję su tikimybe susirgti, tačiau visgi dilatacinė kardiomiopatija nėra priskiriama genetiškai paveldimoms ligoms. Šį susirgimą gali sukelti įvairūs infekciniai susirgimai, tam tikrų chemoterapinių vaistų, narkotinių medžiagų ar alkoholio vartojimas. Taigi rizikos veiksniams yra priskiriama daug įvairių faktorių, kurie gali turėti reikšmės kairiojo skilvelio padidėjimui: širdies raumens pažeidimas po buvusio miokardo infarkto, alkoholio vartojimas, vitaminų ir mineralų trūkumas, nėštumas ir t.t.

 

Simptomai

Daugeliui žmonių, sergančių dilatacine kardiomiopatija, ilgą laiką nepasireiškia jokie simptomai. Daliai ligonių klinika labai išraiškinga, kadangi esant nepakankamai širdies funkcijai vystosi širdies nepakankamumas ar širdies rimto sutrikimai. Požymiai, leidžiantys įtarti susirgimą, yra šie:

Nuovargis, silpnumas,
Sumažėjęs fizinis aktyvumas,
Veido blyškumas,
Galvos svaigimas,
Sumažėjęs apetitas,
Kojų tinimas,
Svorio didėjimas dėl skysčių susilaikymo organizme,
Oro trūkumas ar kosulys, atsirandantis gulint.

Dilatacinės kardiomiopatijos klinikiniai simptomai nėra specifiški, jie gali atsirasti ir sergant daugeliu kitų ligų.

 

Diagnostika

Nustatyti ir nuolat stebėti dilatacinę kardiomiopatiją yra labai svarbu, kadangi sergant šia liga yra padidėjusi staigios mirties rizika. Vienas pagrindinių tyrimų ligos nustatymui yra echokardiografija. Taip pat atliekama elektrokardiograma, krūtinės ląstos rengenograma, kraujo tyrimai.

 

Gydymas

Šalinamos galimai ligą sukėlusios priežastys: draudžiama vartoti alkoholį, širdį toksiškai veikiantys vaistai. Dažniausiai skiriamas medikamentinis gydymas įvairių širdies nepakankamumą mažinančių vaistų deriniais. Esant sunkiai ligos eigai galima elektrokardiostimuliacija ar net širdies transplantacija.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą