Bronchektazės

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija

Kvėpavimo sistemą sudaro dvi pagrindinės dalys: kvėpavimo takai ir plaučiai. Kvėpavimo takuose cirkuliuoja įkvėptas ir pašalintas iš plaučių oras. Plaučiuose vyksta deguonies pasisavinimas į kraują ir anglies dvideginio šalinimas. Kvėpavimo takus sudaro: nosis, gerklė, gerklos, trachėja, bronchai. Kvėpavimo takuose dujų apykaita nevyksta. Juose oras sušildomas, apvalomas nuo dulkių ir mikroorganizmų.

 

Ligos aprašymas

Bronchektazės – tai lėtinė plaučių liga, kuriai būdingas patologinis bronchų išsiplėtimas. Jam esant bronchai praranda sugebėjimą normaliai gaminti ir šalinti gleives iš kvėpavimo takų.

Manoma, jog bronchektazės nustatomos maždaug 5 iš 10 000 gyventojų.

 

Ligos priežastis

Šis susirgimas gali būti įgimtas arba įgytas gyvenimo eigoje. Dažniausiai bronchektazės yra kitų ligų ar patologinių būklių komplikacija. Šios ligos metu bronchų pažeidimas atsiranda dėl infekcinių veiksnių ar uždegimo. Pagrindinės priežastys, lemiančios bronchektazių vystymąsi: lėtinis bronchitas, plaučių uždegimas, cistinė fibrozė, grybeliniai kvėpavimo takų susirgimai. Šis susirgimas gali būti lokalus arba išplitęs daugelyje plaučių sričių. Lokalios (tam tikroje vienoje vietoje esančios) bronchektazės dažniausiai atsiranda dėl broncho svetimkūnio, naviko.

 

Simptomai

Bronchektazėms būdingi šie simptomai:

Kosulys,
Skrepliavimas (gelsvi ar žalsvi skrepliai, kartais su kraujo priemaiša),
Nuovargis,
Dusulys,
Pasikartojantis plaučių uždegimas toje pačioje vietoje.

 

Diagnostika

Pagrindiniai diagnostiniai metodai bronchektazėms nustatyti yra krūtinės ląstos rentgenograma (matomas korėtas, kilpėtas plaučių piešinys), kompiuterinė tomografija (matomi specifiniai tik šiai ligai būdingi plaučių pokyčiai). Kitų tyrimų metu atmetamos kitos galimos kvėpavimo takų ligos.

 

Gydymas

Pagrindiniai gydymo tikslai:

Slopinti bakterinę kvėpavimo takų infekciją (skriami tinkami antibiotikai).
Bronchų sekreto efektyvus šalinimas (vaistais, specialiais fiziniais pratimais).
Bronchų obstrukcijos mažinimas (oro praeinamumo gerinimas).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
bronchektazėms
ligos
simptomai

Rašyti komentarą