Bakterinė vaginozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai Haemophilus Gartnerella, Corynebacterium ir kt. bakterijų ar nespecifinis makšties uždegimas. Tai dažniausia makšties infekcija (40-50% visų makšties uždegimų). Tai nėra lytiniu keliu plintanti liga, serga ir neturinčios santykių.

Sveikoms moterims iš makšties mikrobų dominuoja laktobacilos, tuo tarpu sergančioms bakterine vaginoze jų aptinkama mažai, o vietoj jų padaugėja nepalankių bakterijų, esant pakitusiai makšties pH terpei (tampa šarmingesnė), ir sukelia būdingus simptomus. Makšties terpę keičia antibiotikų, imunitetą silpninančių vaistų, kontraceptikų vartojimas, makšties plovimas antiseptiniais tirpalais, tamponai ir įklotai, sintetinis apatinis trikotažas, lytinis partneris.

 

Simptomai

Pagrindinis bakterinės vaginozės simptomas – įvairaus gausumo baltos,kartais pilkšvai baltos skystos, išskyros iš makšties, dažnai nemalonaus kvapo (sugedusios žuvies). Kvapas suintensyvėja menstruacijų metu bei po lytinių santykių. Taip pat gali pasireikšti makšties niežulys, skausmingumas šlapinimosi metu. Būdinga bloga savijauta, kitos nejaučia visiškai nieko – aptinkama atsitiktinai profilaktinio patikrinimo metu.

 

Diagnostika

Paimamas tepinėlis vata iš makšties ir tiriamas pH, bakterijos, specifinės bakterinei vaginozei ląstelės, atliekamas testas su KOH tirpalu (ligos atveju jis būna teigiamas, jei, užlašinus KOH tirpalo ant mėginėlio, pajuntamas sugedusios žuvies kvapas).

 

Gydymas

Skiriami vaistai – Fasigyn tabletės, Macmiror žvakutės, Dalacin kremas. Taip pat antibiotikas Clindamycin bei Metranidazol. Rekomenduojama naudoti medvilninius apatinius, nenaudoti tamponų, įklotų, po santykių apsiprausti.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Komentarai

2015-03-25 | Aliona
Laba diena man ginikologe išraše nuo bakterines vaginozes, žvakes į makštį vadinasi ,,clindamycinas" 100mg N3 apėjau 4 vaistinės ir niekur neradau ar galite patarti kur galima nupirkti šitu vaistu ?

Rašyti komentarą