Ausies būgnelio perforacija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai

Ligos aprašymas

Ausis skirstoma į tris dalis: išorinę, vidurinę ir vidinę. Išorinė ausis prasideda ausies kaušeliu ir baigiasi ties būgneliu. Ausies būgnelis sustiprina į ausį patenkančias garso bangas bei apsaugo vidurinėje ir vidinėje ausyje esančias struktūras nuo aplinkos veiksnių. Ausies būgnelio perforacija – tai jo plyšimas kurioje nors dalyje (skylė būgnelyje).

 

Ligos priežastis

Ausies būgnelis gali plyšti dėl labai įvairių priežasčių. Ausies būgnelį galima netyčia pradurti įvairias smailiais daiktais (dažniausiai pasitaiko mažiems vaikams). Viena iš svarbiausių priežasčių, dėl kurių perforuoja būgnelis yra vidurinės ausies infekcija. Kartais pasitaiko akustinė trauma – nuo labai stipraus garso pvz. įvykus sprogimui.

 

Simptomai

Ausies būgnelio plyšimas gali pasireikšti šiais simptomais:

Klausos susilpnėjimu pažeista ausimi
Galvos svaigimu
Labai dažnas simptomas – prieš tai buvęs stiprus skausmas staiga aprimsta
Iš ausies bėgantis sekretas.

 

Diagnostika

Nustatyti ausies būgnelio perforaciją nėra sudėtinga. Įvertinami paciento skundai, tuomet atliekama ausies landos apžiūra. Pasitelkus šviesos šaltinį matomas ausies būgnelis ir jo pakitimai. Aptikus plyšusį ausies būgnelį reikia atlikti įvairius tyrimus, siekiant nustatyti pagrindinę priežastį, dėl kurios buvo pažeistas ausies būgnelis.

 

Gydymas

Nedideli plyšimai dažniausiai sugyja savaime. Tam tikrais atvejais prireikia operacijos, vadinamos timpanoplastika (atstatomas ausies būgnelio vientisumas).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ausis
būgnelis

Komentarai

2015-07-02 | Erika
Gyvenu Airijoj,todel pas specelista laukti reikia pora menesiu o man skyle bugnelyje taip parode nemokamas tyrimas bet gydimui siuncia pas kita.noriu tik paklausti ar tas nepakelias galvos skausmas istisai tai pasekme plysusio bugnelio? Anksciau turejau pora operaciju atstatyti klausa(Otoskleroze)
2014-11-04 | Alina
sveiki, po uzpuolimo man nuplise auskarus ir suplese ausies bugneli, dabar ausis atrodo kaip gyvates liezuvis, ar imano padaryti operacija ir ausi susiuti? kita ausis nesupliso bet irgi labai prasitempe ja irgi man reiketu suaperuoti,labai siaubingai atrodo,prasau atrasykite, jei jus nedarote tokiu operaciju nors patarkit kur galima kreiptis

Rašyti komentarą