Ascitas

Ligos aprašymas
Dietos
Tyrimai
Gydytojai
Simptomai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Ascitas – tai skysčio kaupimasis pilvaplėvės ertmėje. Pilvaplėvė – tai organizme esanti blizganti, lygaus paviršiaus plėvė (membrana). Skiriama pasieninė pilvaplėvė, išklojanti vidinę pilvo sieną ir visceralinė pilvaplėvė, dengianti pilvo organus. Šios dvi plėvės susijungia tarpusavyje ir tarp jų susiformuoja pilvaplėvės ertmė.

 

Ligos priežastis

Pati dažniausia ascito priežastis – kepenų cirozė (net 80% atvejų). Kepenų cirozė dažniausiai išsivysto sergant hepatitu C ir B, taip pat esant alkoholinei kepenų ligai. Kitos priežastys, galinčios lemti ascito vystymąsi yra lėtinis širdies nepakankamumas, inkstų nepakankamumas, kepenų venų trombozė ir kitos priežastys, didinančios kraujo spaudimą kepenų kraujagyslėse ir mažinančios baltymų kiekį kraujyje. Dėl minėtų pakitimų skystoji kraujo dalis pereina į audinius (pilvaplėvės ertmę).

 

Simptomai

Kai skysčio susikaupia nedaug (iki 300 ml) nepasireiškia jokie klinikiniai simptomai. Susikaupus daugiau skysčio jaučiamas pilvo diskomfortas, pilnumo jausmas, kartais net skausmas. Neretai padidėja ir pilvo apimtis. Didėjant spaudimui pilvo ertmėje spaudžiama diafragma, gali atsirasti dusulys (plaučiai negali pilnai išsiplėsti).

 

Diagnostika

Mažiau nei 1500 ml skysčio pilvo ertmėje aptikti pakankamai sudėtinga (nepasitelkus jokių instrumentinių tyrimų), todėl visuomet tikslinga atlikti pilvo ultragarsinį tyrimą. Pirmą kartą nustačius skysčio kaupimąsi pilvaplėvės ertmėje atliekama paracentezė, kurios metu paimama dalis skysčio iš pilvo ertmės detaliam ištyrimui (nustatoma skysčio kilmė).

 

Gydymas

Esant ascitui skiriami diuretikai (vaistai, skatinantys skysčių išsiskyrimą iš organizmo. Patariama vartoti mažiau sūrių maisto produktų, nevartoti alkoholio. Infekcijos profilaktikai ar jai esant skiriami antibakteriniai preaparatai. Susikaupęs skystis gali būti šalinamas paracentezės metu (specialus vamzdelis įvedamas į pilvo ertmę taip pasišalinant skysčiui).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
cirozė
pilvaplėvė

Komentarai

2020-08-21 | Vaida
Labas rytas. Mano vyrui pripazinta 4st.plauciu vezys. Ir pneumanija kuri dabar gydoma, Jau CRB 53,bet liaukocitai 15.Sake truksta natrio. Pradejo leisti natri, tada pradejo kauptis vandenys pilvo ertmei, kojose. Dabar natrio kiekis 129.Sako ascitas. Leidzia diuretika. O i kita skyriu nekela, kad specialistai ziuretu. Ar gyd. turi butinai perkelti.? Jie atsisako tai daryti. As nezinau ka bedaryti. Iseina pabaiga ne nuo vezio, o nuo vandenu. Kiek zinau reikia punkcija daryti kuo greiciau. Guli dabar Klaipedoj Respublikine ligonine. Nezinau kur perkelti, kad specialistai ziuretu. Nuo pniaumanijos vaistai parinkti, galiu ir pati nupirkti jeigu guletu kitam skyriuje. Kur man kreiptis pagalbos.?Labai tikiuos pagalbos.
2017-02-21 | laimute
laba diena beveik metai po kiausidziu operacijos labai ispustas pilvas padidejes svoris 15 kg ir jauciu odos tempima pilvo srityje patine kojos gal tai astitas nezinau kokiam gydytojui tai pasakyti

Rašyti komentarą