Aortos koarktacija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai

Ligos aprašymas

Aorta – stambiausia organizmo arterija. Arterinis kraujas, prisotintas deguonimi, iš širdies, patenka būtent į šią kraujagyslę. Aortos koarktacija – tai įgimtas aortos susiaurėjimas, sutrikdantis normalų kraujo tekėjimą. Anatomiškai aorta turi kelias dalis – kylančiąją, aortos lanką ir nusileidžiančiąją. Dažniausiai ši arterija susiaurėja toje vietoje, kur aortos lankas pereina į nusileidžiančiąją dalį. Susiaurėjimas – tai kliūtis pratekėti kraujui. Dėl to iki jos kraujo spaudimas didelis, o už jos – mažas. Skiriami keli aortos koarktacijos tipai: infantilinis ir suaugusiųjų. Infantilinio tipo netaikant gydymo baigiasi mirtimi dar kūdikystėje, tuo tarpu suaugusiųjų tipo simptomai ima reikštis tik paauglystėje. Į tipus koarktacija skiriama pagal tai, už ar prieš kliūtį yra atviras arterinis latakas.

Aortos koarktacija – įgimta širdies yda, sudaranti 7% visų įgimtų ydų.

 

Ligos priežastis

Kas tiksliai sukelia šią patologiją nėra žinoma, tačiau pastebėta, kad neretai aortos koarktacija pasitaiko kartu su kitais įgimtais širdies vystymosi defektais: aortos, dviburio vožtuvo stenoze, dviburiu aortos vožtuvu. Kartais šis susirgimas būna susijęs su tam tikromis genetinėmis būklėmis, pvz., Turnerio sindromu.

 

Simptomai

Infantilinio tipo aortos koarktacijai jau pirmosiomis gyvenimo dienomis gali išryškėti širdies nepakankamumo požymiai, ištikti kardiogeninis šokas. Būdinga: vaikas dirglus, blyški odos spalva, dusulys. Lengvesniais atvejais (suaugusiųjų tipo koarktacija) pasireiškia šie simptomai:

Didelis kraujo spaudimas rankose
Kojų šalimas
Galvos skausmai
Kraujavimas iš nosies
Kojų raumenų silpnumas
Dusulys fizinio krūvio metu

 

Diagnostika

Diagnozei nustatyti svarbu išsiaiškinti ligonio skundus, atlikti išsamų fizinį ištyrimą. Iš instrumentinių tyrimų atliekama: elektrokardiograma, krūtinės ląstos rentgenograma, ultragarsinis tyrimas, kompiuterinė tomograma ar magnetinio branduolinio rezonanso tyrimas.

 

Gydymas

Pagrindinis gydymo būdas – chirurginis. Kadangi esant aortos koarktacijai būna labai gerai išsivysčiusios aplinkinės kraujagyslės, operacijos metu svarbu kruopščiai stabdyti kraujavimą. Operacijos metodika: išpjaunama susiaurėjusi aortos dalis ir atstatomas jos vientisumas susiuvant galus ar įsiuvant kraujagyslės protezą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
dusulys
kraujagyslės
simptomai

Rašyti komentarą