Amebiazė

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai ūminė ir lėtinė pirmuonių sukelta žarnyno liga, pasireiškianti storojo žarnyno išopėjimu ir kitų organų sistemų pakenkimu.

 

Sukėlėjas

Infekciją sukelia vienaląstis pirmuonis Entamoeba hystolytica. Pagrindinė amebų parazitavimo vieta yra storojo žarnyno dalis – akloji žarna, kurioje parazitas simbiozėje su žarnyno bakterijomis gali pereiti biologinį vystymosi ciklą – trofozoito – precistos ir cistos stadijas.

 

Paplitimas

Infekcijos šaltinis yra žmogus, į aplinką išskiriantis cistų, kurios išskirtos su išmatomis drėgnoje aplinkoje gali išlikti gyvybingos apie 1 mėnesį. Cistomis dažniausiai užsikrečiama kontaktiniu keliu arba per užterštą maistą ir vandenį. Daugiausia ligų registruojama tropinėse ir subtropinėse šalyse. Net trumpai pabuvę šiuose kraštuose keliautojai gali užsikrėsti amebiaze.

 

Simptomai

Liga dažniausiai pasireiškia po 2-4 savaičių nuo užsikrėtimo. Skiriamos žarnyno amebiazė ir kitų organų sistemų amebiazė. Žarnyno amebiazė gali pasireikšti įvairiomis formomis: nuo besimptomio cistų nešiojimo iki sunkaus žarnyno uždegimo, kuris žaibiškai komplikuojasi žarnų prakiurimu. Ūminis rektokolitas – storosios žarnos uždegimas, kurio metu viduriuojant jaučiami diegliai apatinėje pilvo dalyje. Vėliau pasirodo kraujingos išmatos – „aviečių želė“. Pusei ligonių būna primigtynas noras tuštintis. Esant pažeistai aklajai žarnai viduriuojant kraujo nebūna.

 

Diagnostika

Pagrindinis amebiazės diagnostikos metodas – tiesioginė išmatų mikroskopija. Taip pat svarbūs epidemiologinės rizikos įvertinimas, klinikiniai simptomai, laboratoriniai ir serologiniai tyrimai, antiparazitinių vaistų poveikis.

 

Gydymas

Skiriamas spefinis gydymas antiamebiniais preparatais, kurie pagal veikimo vietą skirstomi į spindinius (jodokvinolas), audininius (emetinas) ir veikiančius tiek žarnos spindyje, tiek sienelėje, kepenyse (metronidazolis, tinidazolis ir kiti). Metronidazolis ir jo grupės preparatai yra pirmo pasirinkimo medikamentai invazinei amebiazei gydyti. Cistų nešiotojai turėtų gerti paromomiciną, jodokvinolą, diloksanido furoatą.

 

Profilaktika

Svarbiausia išaiškinti ir gydyti amebų cistų nešiotojus, viduriuojančius keliavusius asmenis. Vengti gerti kokteilius su ledu, plauti rankas ir daržoves po tekančiu vandeniu.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą