Alergenui specifinis IgG (maisto alergenai)

Laboratorinis tyrimas
Susijusios ligos

Norma
Rodiklių grupė

Sinonimai: maisto IgG alergenų tyrimas, food hypersensitivity IgG
Serumas
Dangtelis raudonas

Šis tyrimas atliekamas norint nustatyti imunologinį organizmo nepakantumą maisto produktams. Alergiją maistui gali ilgai maskuoti kitos virškinamojo trakto ligos: įvairios nealerginės kilmės, toksinės, metabolinės, mikrobinės virškinamojo trakto ligos. Neretai būna sunku tiksliai įvertinti, kuris maisto komponentas ar jų grupė sukelia alergines reakcijas. Paprastai ligonis ir jo gydytojas pastebi tik dalį potencialių maisto alergenų. Tokiu atveju neaiški patologinė būklė gali būti siejama su visai kitais, nesusijusiais su maistu, faktoriais. Alergija maistui gali pasireikšti po persirgtų infekcinių ligų, nėštumo, medikamentinio gydymo, kraujo perpylimų ir kitų sensibilizuojančių veiksnių. Šie patogenetiniai faktoriai gali iškreipti imuninės sistemos atsaką ir padaryti ją jautria tiems maisto komponentams, kurie buvo gerai toleruojami anksčiau. Vertingesni tie maisto alergenų tyrimai, kurie gali iš karto nustatyti sensibilizaciją daugeliu maisto antigenų (pavyzdžiui, 90 maisto alergenų grupių). Šiuo tyrimu galima preliminariai įvertinti ir gliuteninės enteropatijos patologiją (pavyzdžiui, nustatyti IgG sensibilizaciją gliadino turintiems maisto produktams – kviečiams, rugiams ir t.t.). Tiriant vaikus kartais galima nustatyti panašią maisto IgG alergenų sensibilizaciją tėvams ar kitiems artimiems giminaičiams.

Šaltinis | Pagrindinių laboratorinių tyrimų žinynas | Medicinos mokslų daktaras Gintaras Zaleskis

Rašyti komentarą