Meniu

Mityba, kai yra ascitas ir edema

Skysčių susilaikymas yra sunkios kepenų cirozės stadijos simptomas. Pacientai susiduria su šiomis problemomis:
• dėl tempimo pilve negali suvalgyti tiek maisto, kiek norėtų. Organizmui stokojant maistinių medžiagų išsivysto mitybos nepakankamumas;
• dėl papildomo svorio (skysčių susikaupimo) sunaudoja daugiau energijos;
• dėl didelės apimties pakartotinės paracentezės sutrinka azoto pusiausvyra;
• natrio ribojimas maiste padeda kontroliuoti skysčių susilaikymą organizme bei pagerinti paciento savijautą.

 

Mitybos rekomendacijos esant ascitui ir edemoms
• Rekomenduojama maitintis kas 2 valandas mažomis porcijomis, nes dažnai valgant suvartojama daugiau maisto.
• Riebalai neturėtų būti ribojami, nebent pacientui nustatyta steatorėja.
• Rekomenduojama maistą gardinti įvairiais prieskoniais, papildomai dėti cukraus, medaus, grietinėlės, aliejaus, sviesto, nes taip padidinama maisto davinio energinė vertė. Patartina sukurti estetiškai malonią valgymo aplinką, nes psichologinis komfortas leidžia suvalgyti didesnius maisto kiekius.
• Būtina paciento mitybos stebėsena atliekant laboratorinius tyrimus, kadangi kūno svoris nėra mitybos įvertinimo kriterijus.
• Druskos ribojimas derinamas su maisto vartojimo apribojimu, nes beskonis maistas sumažina maistinių medžiagų suvartojimą.

 

Sumažinto natrio kiekio dieta esant ascitui bei edemoms
Pacientams yra skiriami diuretikai, kad padidintų Na, o tuo pačiu ir skysčių pašalinimą su šlapimu. Na ribojimas maiste palengvina šį procesą, dėl ko pagreitėja skysčių ekskrecija. Sumažintos diuretikų dozės sumažina komplikacijų tikimybę. Tačiau šie privalumai turi būti lyginami su tuo neigiamu poveikiu, kurį gali sukelti bedruskės dietos vartojimas, t. y. visų maistingųjų medžiagų mažesnį suvartojimą.

 

Natrio ribojimo rekomendacijos
Liberalus natrio vartojimo ribojimas. Į maistą visai nededama druskos (dažniausiai 80–100 mmol Na / dieną).
• Rekomenduojama nelaikyti druskinės ant stalo.
• Minimaliai sūdyti maistą gaminimo metu.
• Vengti maisto produktų su padidintu druskos kiekiu, įskaitant konservuotus produktus, pavyzdžiui, šoninę, kumpį, dešreles, konservuotas sriubas, sultinius, konservuotas daržoves, mėsą ir žuvį, bulvių traškučius, mėsos, žuvies paštetus, majonezą, gatavus padažus ir pan.
• Apriboti fermentinio sūrio vartojimą (Čederio tipo) iki 100 g / savaitę.
• Vengti greito maisto patiekalų, nebent nurodyta, kad Na < 30 mmol porcijoje.
Griežtas natrio vartojimo ribojimas (40 mmol Na / dieną). Nelaikyti druskinės ant stalo ir neberti druskos į ruošiamus patiekalus.
• Vengti ne namuose paruošto maisto, taip pat greito maisto patiekalų.
• Apriboti duonos vartojimą iki dviejų riekelių per dieną.
• Naudoti nesūdytą sviestą arba margariną.
• Neberti druskos į kruopų košes, valgyti javainius be druskos. Pirmenybę suteikti ryžių, kuskuso kruopoms.
• Apriboti pieno vartojimą iki 250 ml per dieną.
• Naudoti pipirus, actą, prieskonius, prieskoninius augalus, citrinas.
• Apkeptas troškintas maistas gali būti patrauklesnis nei virtas / keptas ant grotelių. Maisto racione turėtų dominuoti vegetarinio mitybos tipo patiekalai.
Kiti natrio šaltiniai: antacidiniai preparatai, kai kurie antibiotikai, natrio bikarbonatas (geriamoji soda), druskos pakaitalai, kuriuose dažniausiai yra K druskų, tačiau kai kurie turi ir Na.

Rašyti komentarą

Captcha