Meniu

Dieta, sergant malabsorbcija

Malabsorbcija – tai simptomų kompleksas, pasireiškiantis dėl sutrikusios vienos ar kelių maisto medžiagų rezorbcijos plonosiose žarnose. Riebalų padidėjimas išmatose rodo malabsorbciją. Žarnyno biopsijos tyrimas atliekamas siekiant diferencijuoti malabsorbcijos sindromą nuo kitų plonųjų žarnų ligų.
Simptomai: tuštinamasis neįprastos spalvos ar konsistencijos išmatomis, pilvo pūtimas, svorio netekimas. Specifiniai malabsorbcijos požymiai: pvz., sutrikus baltymų absorbcijai išsivysto edemos, ascitas. Riebalų absorbcijos sutrikimas pasireiškia riebaluose tirpstančių vitaminų trūkumu ir kt.
Malabsorbcija išsivysto po žarnos rezekcijos, fistulių atveju, sutrikus ertminiam virškinimui, esant fermentų, žarnos gleivinės funkcijos nepakankamumui.
Gydymas – etiotropinis. Kasos egzokrininės funkcijos nepakankamumas gydomas skiriant lipazę. Fistulės ir aklos kilpos gydomos chirurginiu būdu, gliutenui jautri enteropatijos sukelta malabsorbcija gydoma dieta be gliuteno ir t. t.
Gali būti skiriamas parenterinis / enterinis maitinimas. Taip pat maitinamieji gėrimai ir papildai, aprūpinantys organizmą maistinėmis medžiagomis ir padedantys jas lengviau įsisavinti.
• Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas nustatant malabsorbcijos priežastį ir lokalizaciją plonojoje žarnoje. Taip pat svarbu, kokios maisto medžiagos yra nepakankamai absorbuojamos, pvz., disacharidai yra absorbuojami proksimalinėje tuščiosios žarnos dalyje, vitaminas B12 – klubinėje žarnoje ir pan.
• Valgyti nedidelėmis porcijomis, 5–6 kartus per dieną. Tai apsaugo nuo persivalgymo, gausaus viduriavimo, meteorizmo ir padeda organizmui geriau įsisavinti maistines medžiagas.
• Vengti riebių arba riebaluose keptų maisto produktų. Ribojami maisto produktai: sviestas, margarinas, majonezas, padažai, keptas maistas, riebūs desertai, šoninė, mėsainiai, mėsos vyniotiniai, nenugriebtas pienas, dešros, žemės riešutų sviestas, sausainiai, spurgos, bandelės, raguoliai, avokadai, pyragaičiai su riebiais kremais, šokoladiniai saldainiai, riešutai, grietinėlė.
• Vengti maisto produktų, kuriuose gausu netirpių maistinių skaidulų: riešutų, šviežių vaisių ir daržovių, ypač su odele ir sėklelėmis bei sėklalizdžiais.
• Vengti produktų turinčių daug laktozės, kurie skatina viduriavimą. Šviežias pienas turi daugiau pieno cukraus nei rauginto pieno produktai. Pacientai, kurie netoleruoja laktozės, gali vartoti pieną, iš kurio pašalinta laktozė. Tokiame piene išlieka visos naudingos maistinės medžiagos. Apdorotas ultra aukšta temperatūra jis ilgai išlieka šviežias, nesuyra jame esantys vitaminai. Tokio pieno gėrimą galima naudoti ruošiant patiekalus.
• Gerti daugiau skysčių. Rekomenduojama juos vartoti tarp valgymų – lėtai gurkšnojant 1 valandą prieš arba po valgio. Toks maisto ir skysčių išdėstymas padeda apriboti maisto produktų kiekį ir skysčių patekimą į skrandį vienu metu bei užtikrinti reikalingų medžiagų įsisavinimą.
• Vengti produktų, kuriuose gausu kofeino, nes kofeinas gali padidinti viduriavimo intensyvumą. Tai kava, arbata, kolos gėrimai, energiniai gėrimai, kakava, šokoladas.
• Įtraukti į racioną maisto produktų su tirpiomis skaidulomis, kurios gerai rezorbuoja vandenį ir iš lėto didina žarnų turinį žarnyne. Pavyzdžiui: avižų sėlenos, ryžių, avižų, kukurūzų dribsniai, duona, makaronai, kepti obuoliai, bananai.
Iš pradžių reikia valgyti saikingai, stebint, kaip į tokią maisto rūšį reaguoja žarnynas.
• Riboti cukraus, medaus, želė, sirupų, ledų, saldainių, ledinukų vartojimą, nes tai sukelia viduriavimą. Rekomenduojama skiesti saldžias sultis.
• Didinti maisto produktų ir gėrimų, kuriuose gausu mineralų, kalio ir natrio vartojimą. Daug kalio yra apelsinų sultyse, apelsinuose, abrikosuose, bulvėse, bananuose. Didelis natrio kiekis yra valgomojoje druskoje ir ja praturtintuose patiekaluose. Pomidoruose ir jų sultyse yra ir natrio, ir kalio.
• Rekomenduojama vartoti vitaminų / mineralų maisto papildus.

Rašyti komentarą

Captcha