Dieta, sergant gastritu ir pepsine opa

Dieta
Susijusios ligos

Gastritas – skrandžio gleivinės paviršiaus uždegimas. Simptomai varijuoja nuo besimptomės formos iki gleivinės išopėjimo, kurio negydant opa gali perforuoti. Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos atsiradimo etiologija 80 proc. yra siejama su Helicobacter pylori infekcija, gausiu alkoholio vartojimu bei ilgalaikiu gydymu nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo.
Simptomai
Pagrindiniai simptomai yra pykinimas, vėmimas (gali būti su kraujo priemaišomis), skausmas.

 

Mitybos rekomendacijos
– Pirmąsias dvi dienas valgyti skystos konsistencijos maistą.
– Pamažu (per 1–3 dienas) didinti maisto produktų asortimentą, maitintis skystu, trintu, skrandžio gleivinės nedirginančiu maistu.
– Vengti aštraus, gausiai gardinto prieskoniais, riebaus maisto ar riebaluose gamintų patiekalų.
– Gerti vaisių (išskyrus citrusinių) sultis, nes jose gausu antioksidantų, kurie skatina opų gijimą; stengtis nevartoti pieno ir jo produktų esant opaligės paūmėjimui. Griežtai ribojamų maisto produktų nėra. Svarbiausia – įvairiapusė ir gerai subalansuota mityba.

 

Helicobacter pylori infekcija
• Šia bakterija užsikrečiama per burną arba fekaliniu-oraliniu būdu. Įmanoma užsikrėsti ir per maistą. Tinkama asmens higiena, maisto ruošimas sumažina pavojų susirgti šia infekcija.
• Probiotikai sustiprina antibiotikų poveikį gydant nuo H. pylori infekcijos.
• Prieskoniai, alkoholis, antioksidantai veikia H. pylori bakterijas.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė

Žymos
infekcija

Rašyti komentarą