Meniu

Dieta po Kepenų transplantacijos

Priešoperacinės rekomendacijos
Visų pirma turi būti išsamiai įvertinta pacientų, ruošiamų transplantacijai, mityba. Ligoniai, kenčiantys nuo mitybos nepakankamumo, turi daug didesnę sergamumo ir mirštamumo riziką po operacijos, todėl jiems labai svarbus priešoperacinis maitinimas.

 

Pooperacinės rekomendacijos
Įrodyta ankstyvo enterinio maitinimo reikšmė ligoniams po operacijos. Tai saugus ir veiksmingas maitinimas, sumažinantis infekcijų riziką. Parenterinis maitinimas skiriamas tada, jei virškinimo traktas nefunkcionuoja ilgiau kaip 5 dienas.

 

Maitinimas ligoninėje
Kai pacientai gali valgyti įprastinį maistą, jie turi būti skatinami tai daryti be jokių apribojimų. Trumpalaikės vaistų sukeltos hiperglikemijos nebūtina koreguoti maisto produktais. Dėl organizmo imunosupresijos itin svarbi maisto higiena.

 

Ilgalaikės rekomendacijos
Po kepenų transplantacijos dauguma ligonių priauga svorio, ypač per pirmuosius 6 mėnesius. Tai būdinga sergantiesiems, kuriems iki transplantacijos buvo diagnozuotas mitybos nepakankamumas. Po operacijos per pastaruosius 3 metus net 30 proc. pacientų priaugo svorio, o 40 proc. diagnozuota hiperlipidemija, sukelianti pavojų susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Kad neiškiltų pavojus susirgti hipertenzija, cukriniu diabetu ir osteopenija, būtina tokių pacientų stebėsena. Suteikiami bendri sveikos subalansuotos mitybos patarimai per pirmus 6 mėnesius, o vėliau reguliariai stebimas KMI ir kraujo serumo lipidų kiekis.
Skiriami vitaminų maisto papildai, rekomenduojama RPN ir kalcio papildai 1200– 1500 mg / d.

Rašyti komentarą

Captcha