Meniu

Dieta po Inkstų transplantacijos

Imunosupresantų, skiriamų po inkstų transplantacijos šalutinis poveikis:
• Baltymų hiperkatabolizmas.
• Antsvoris dėl padidėjusio apetito.
• Hiperlipidemija.
• Gliukozės netoleravimas, didinantis diabeto atsiradimo riziką.
• Hipertenzija.
• Hiperkalemija.
• Padidėjęs vitamino D poreikis.
• Padidėjusi vėžio rizika.
• Padidėjusi virusinės ir bakterinės infekcijos rizika.
• Dantenų hipertrofija.
Po transplantacijos pasikeičia paciento mityba ir gyvenimo būdas.

 

Dietinio maitinimo(si) principai
Maitintis pagal sveikos subalansuotos mitybos principus. Subalansuota mityba ir reguliari mankšta padeda sureguliuoti svorį ir sumažinti lipidų kiekį kraujyje. Be to, sumažėja metabolinio sindromo ir diabeto atsiradimo rizika.
Daug valgyti įvairių vaisių ir daržovių.
Vartoti maisto produktus, kuriuose gausu maistinių skaidulų. Valgyti žuvies, liesos mėsos, ankštinių augalų.
Apriboti cukraus, sočiųjų riebalų, druskos vartojimą.
Rinktis mažesnio riebumo pieno produktus.
Vartoti daug kalcio turinčius produktus arba maisto papildus su kalciu. Jei reikia, skirti vitamino D.
Suteikti rekomendacijas nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų gydymo klausimais. Nuolat kontroliuoti kraujospūdį.
Suteikti informaciją apie maisto higieną ir saugų maistą, nes pacientai, vartojantys imunosupresantus, yra mažiau atsparūs infekcijoms.
Pacientams, kuriems atliekama dializė, apriboti tam tikrų maistinių medžiagų vartojimą, taip pat jiems būtina atsisakyti žalingų įpročių.

Rašyti komentarą

Captcha